ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΤΙΓΜΕΣ

CRETA SHOP ΒΙΒΛΙΑ ΧΑΡΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

;

  ...online από το 1996!    

ΗΟΜΕ
TAYTOTHTA
ΘΕΜΑΤΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΣΥΝΔΡΟΜΗ
EDITORIAL
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
LINKS
DOWNLOADS
CRETA SHOP
FACEBOOK
ΕΚΔΟΣΕΙΣ MAGAZINE
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

 

 

 

Bookmark and Share  

 

 

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΓΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

 

 

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ ΣΕ REUNION ΣΤΑ ΜΑΤΑΛΑ

Φέτος τον Ιούνη ο χρόνος γύρισε μερικές δεκαετίες πίσω στα Μάταλα. Ο 69χρονος Γερμανός συνταξιούχος δημοσιογράφος και συγγραφέας Αρν Στρομάγερ, αποφάσισε να καλέσει γενικό προσκλητήριο των χίπηδων ανά τον κόσμο μέσω διαδικτύου για την παρουσίαση του δίγλωσσου λευκώματός του με τίτλο «Μythos Μatala/ Τhe Μyth of Μatala».
Έτσι, πενήντα χρόνια μετά τη χρυσή εποχή των χίπις, το τριήμερο από 11-13 Ιουνίου η πληρότητα στα καταλύματα των Ματάλων αλλά και των γύρω περιοχών, άγγιξε το 100%, ενώ δεκάδες μέσα ενημέρωσης από Αυστρία, Γερμανία και Αμερική βρέθηκαν εκεί για να καλύψουν το γεγονός.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ ΣΤΑ ΜΑΤΑΛΑ - ΦΩΤΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΛΑΚΗΣ

Το reunion των χίπις στέφθηκε τελικά από επιτυχία καθώς πολλοί από αυτούς που πέρασαν από εκεί τη δεκαετία του ‘60 έδωσαν το παρόν, προερχόμενοι από κάθε γωνιά της γης.
Ως γνωστόν όμως, όλα τα ωραία πράγματα, συμβαίνουν μόνο μια φορά στη ζωή.
Και μια τέτοια εκδήλωση revival, έστω κι αν στέφθηκε με επιτυχία, δεν ήταν βέβαια δυνατόν να αντικατοπτρίζει με τίποτα την εποχή που στο ψαροχώρι των Ματάλων τα παιδιά των λουλουδιών είχαν οργανώσει τις «σουίτες» τους στις περίφημες σπηλιές των βράχων.
Γιατί αυτό ήταν τη δεκαετία ‘60-‘70 τα Μάταλα: ένα ψαροχώρι χωρίς ανέσεις, χωρίς καν ρεύμα. Με μια αμμουδερή παραλία μοναχά, προστατευμένη από κάθε πολιτισμικό άγγιγμα, ότι έπρεπε δηλαδή για να στήσουν την δική τους πολιτεία κάποιοι νέοι άνθρωποι που είχαν αποφασίσει να εναντιωθούν με τον τρόπο τους στη φρίκη ενός ακόμη πολέμου που είχε κηρύξει το κράτος-γκάνγκστερ, οι ΗΠΑ, εναντίον του Βιετνάμ εκείνη την περίοδο.
Μέσα από τη διαμαρτυρία αυτή γεννήθηκαν τα «παιδιά των λουλουδιών» με το περίφημο σύνθημα τους «make love not war», κάντε έρωτα όχι πόλεμο...


 

ΡΙΚΗ ΜΑΤΑΛΛΙΩΤΑΚΗ

 

(Πλήρης συνέντευξη στο τεύχος νο 118 των ΣΤΙΓΜΩΝ)

 

 

Κείμενο και φωτογραφίες από αυτή την σελίδα μπορούν να αναπαραχθούν κατόπιν συνεννόησης με τον εκδότη (niko@stigmes.gr) και με αναφορά στην πηγή ως: "από τις ΣΤΙΓΜΕΣ,  το Κρητικό περιοδικόμε σύνδεση στο http://stigmes.gr  

 


ΗΟΜΕ ] TAYTOTHTA ] ΘΕΜΑΤΑ ] ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ] ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ] ΣΥΝΔΡΟΜΗ ] EDITORIAL ] ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ] LINKS ] DOWNLOADS ] CRETA SHOP ] FACEBOOK ] ΕΚΔΟΣΕΙΣ MAGAZINE ] ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ] [ ENGLISH ] [ CRETA SHOP ]

Απορίες - ερωτήσεις webmaster@stigmes.gr - ΣΤΙΓΜΕΣ © 2001-10 All rights reserved